قاجاریه براساس مقاصد سیاسی نظامی خویش از محل اصلی خود به نقاط مختلف کوچ داد و به مرور زمان، آن دسته از قاجاریه که به منظور جلوگیری از دستبردهای ترکمانان در استرآباد و گرگان مستقر شده بودند، در اواخر عهد صفوی قدرت و شوکت بسیار یافتند و چابک سوران در ظهور «نادر» که از نوابغ عصر خود بود، در ارتش جهانگشای او نقش مهمی داشتند و حکومت استر آباد و گرگان نیز معمولا در دست بزرگان طایفه بود. «نادر» که در پایان عمر خود دچار جنون قدرت شده بود، بعد از دوازه سال سلطنت و آن همه فتوحات نمایان در ماورای مرزهای ایران، سرانجام به دست سران «قزلباش» که از فرماندهان سپاه او بودند، کشته شد و با مرگ او که در ۲۵۷ سال پیش اتفاق افتاد، بار دیگر خان های مدعی سلطنت و سران ایلات و عشایر برای تصاحب تاج و تخت به جان هم افتادند. در روزگار قدیم تغییر سلطنت همیشه با آشوب ها و قتل و غارت ها و جنگ های خونین همراه بود. خونها ریخته می شد و خانمان ها برباد می رفت و همیشه ملت مظلوم، وجه المصالحه مناقشات اهل قدرت بود تا ظالمی برود و ظالمی دیگر به جای او بنشیند. باری «نادر» که کشته شد، رقیبان به جان هم افتادند. جنگ های خونین مدعیان سلطنت یازده سال تمام به طول انجامید و سرانجام از مدعیان تاج و تخت ایران دو نفر بیشتر باقی نمانده، یکی از این دو «محمدحسن خان قاجار، پدر آقا محمدخان، مؤ سس سلسله قاجاریه، بود که بر سواحل خزر و شمال ایران تا اصفهان مستولی بود، و دیگری کریم خان زند که بر فارس و قسمتی از ایران غربی فرمانروایی داشت. اما تقدیر چنان رقم ده بود که محمد حسن خان با وجود فتوحات درخشانی که کرده بود به دست خودی ها کشته شود و چنین شد.
تهران کی و چگونه پایتخت شد؟
اولین بار حدود ۴۶۰ سال پیش، شاه تهماسب صفوی، برج و بارویی را دور روستای تهران بنا کرد و آن را بهصورت یک شهر درآورد و حدود ۲۳۰ سال پیش، آقامحمدخان قاجار، تهران را به پایتختی ایران انتخاب کرد اما چهاردهم مهرماه سال ۱۲۸۶ خورشیدی، روزی است که در متمم قانون اساسی مشروطه از تهران بهعنوان پایتخت ایران نام برده شد.
کلانشهر تهران بزرگ، از گسترش تدریجی یک روستا پدیده آمده است. به درستی نمیدانیم که این روستا از چه زمانی وجود داشته، اما به باور بیشتر تاریخ پژوهان، نام آن اولین بار در قرن سوم هجری، یعنی حدود ۱۲۰۰ سال پیش در منابع تاریخی درج شده است.
نام تهران به شکل مستقل در قرن پنجم هجری در کتابی بهنام «فارسنامه» آمده است. نویسنده این کتاب، از جایی در ایالت فارس یاد میکند که میوههای خوبی دارد و مینویسد: «همه میوههای آنجا بهغایت نیکوست، خاصه انار، که مانند انار طهرانی است.»
حدود ۱۲۰۰ سال پیش در شمال شهر ری، روستای کوچکی وجود داشت به نام تهران. این روستا بعد از حمله مغولان و خرابی ری، یعنی از حدود ۷۰۰ سال پیش به تدریج گسترش پیدا کرد و در مدت صد سال یا کمی بیشتر، تبدیل شد به یک روستای بزرگ یا به تعبیر بعضیها شهرک. بعد در دوره صفویه حصاری به دور آن کشیدند و آن را به شهری با ۱۱۴ برج و چهار دروازه تبدیل کردند و این مربوط می شود به حدود ۴۶۰ سال پیش. قاجارها هم حدود ۲۳۰ سال پیش تهران را به پایتختی خود انتخاب کردند.
عکس اول: دورنمای بازار تهران از فراز شمسالعماره در دوره ناصرالدینشاه | در عکس گنبد مسجد جامع سلطانی(امام)، مسجد عزیزالله و امامزاده زید معلوم است.
برای خرید بلیط هواپیما تهران به سایت مستر بلیط مراجعه کنید.